Zaken doen in België, hoe moeilijk kan het zijn?

Wist je dat België de op één na grootste handelspartner is van Nederland. En dat Nederlandse bedrijven voor meer dan 40 miljard euro naar België transporteren? Wij zijn de grootste partner van België op het gebied van olie-producten.

Neem als vergelijk eens de import vanuit Frankrijk naar Nederland, net iets meer dan 38 miljard euro. Dan zie je hoe groot de export is naar België. Zaken doen in België loont dus


Je moet wel rekening houden met de bevolking en de taal die men spreekt. In België worden ruwweg 3 talen gesproken. In het noorden spreekt men Nederlands, in het zuiden Frans maar in het oosten Duits. Wil je dus als Nederlands bedrijf zaken doen in België zul je dus rekening moeten houden met de taalbarriére. Bedenk dus dat elke regio die je wilt benaderen, een andere taal spreekt en ook anders benadert moet worden. In de juiste volgorde - veel succes - bonne chance en viel Erfolg.

E-commerce zaken doen in België

Kamariakerke.be Zaken doen in Belgie E commerce 2140603 640Nederlandse ondernemers doen goede zaken op de Belgische e-commercemarkt. Met een omzet van meer dan 10 miljard verdeeld over 8 miljoen kooplustige Zuiderburen kun je rustig spreken van een prachtige groeimarkt. Tel daarbij op dat de Belgen keer op keer in allerlei onderzoeken aangeven dat zij het prettig vinden om bij Nederlandse webshops te kopen. Een paar puntjes om in de gaten te houden wanneer je een nieuwe business wil neerzetten in België. 

Aanvragen lokale domeinnaam

Net als wij graag een .nl extensie zien bij de site waar we op zoeken, zien de Belgen graag een .be extensie staan. Heeft iets met meer vertrouwen te maken. Domeinnamen met deze extensie kun je gewoon in Nederland kopen bij nagenoeg elke webdesigner. Voor de registratie van een .be domeinnaam hoef je geen bedrijf te zijn. Je mag dus gewoon vanaf je zolderkamer de Belgische versie van je onderneming online brengen. 

Wederom even terugkomend op wat we al eerder hebben aangegeven, bijna 40% van de Belgen is Franstalig. Een tip zou kunnen zijn om ook een Franse vertaling op je website te zetten. En laat deze controleren door een native speaker, iemand die in het gedeelte dat jij wilt targetten met je website, woonachtig is.

Betaalmogelijkheden

Kamariakerke.be Zaken doen in Belgie BancontactHelaas voor al jullie Nederlanders die graag door willen gaan met Ideal betalingen ... in België bestaat dit niet. De Belgische kopers kennen 3 vormen van betalen waarbij wij de laatste 2 ook wel kennen.

  1. Bancontact (net zoiets als Ideal maar dan voor Belgen)
  2. Creditcard
  3. Paypal

Zaken doen in België vergt dus een kleine aanpassing. Mocht je dit allemaal te moeilijk vinden, open dan gewoon een Belgische bankrekening via een van de grootbanken in Nederland (ING of ABNAMRO). Wat ook kan is een rekening openen bij een Belgische bank. Zo ziet zaken doen in België er nog vertrouwder uit voor de koper; een .be extensie en betalen naar een Belgische bank. Let er wel op: je moet je persoonlijk kunnen identificeren bij de Belgische bank en bankgeheim bestaat niet.